Pera Müzesi Sergileri
Merhaba,
Bugün size Pera Müzesi'nde gezdiğim sergileri anlatacağım. Öncelikle öğrenciyseniz Genç Çarşamba'dan faydalanmanızı öneririm. Öğrenci kimliğinizi göstererek Çarşamba günleri sergileri ücretsiz görebilirsiniz. Öğrenci değilseniz, Cuma günleri 18:00-22:00 saatleri arasında müze, herkesin ücretsiz ziyaretine açık. Detaylı bilgi: http://www.peramuzesi.org.tr/Ziyaret/1
Danışmadaki ağabeyin önerisiyle 5. kata çıkıp sergileri aşağıya inerek dolaştım. Onun da söylediği gibi kolaylık oldu, sizler de öyle yapabilirsiniz.
Süreli Sergiler
Çiftdüşün
Çiftgörü
Sergiye bu isim, George Orwell'in 1984 romanında geçen terime gönderme yapmak amacıyla verilmiş. Bilmeyen ya da hatırlayamayanlar için kısaca çiftdüşünün ne demek olduğunu yazayım. Birbiriyle çelişen iki düşüncenin insan zihninde bir arada tutulması ve her iki düşüncenin de aynı anda kabul görmesi anlamına geliyor.
Bu sergi 6 Ağustos Pazar gününe kadar ziyaret edilebilir. Sergide en beğendiğim eseri sizlerle paylaşıyorum.
Jose Sancho
Jose Sancho Kosta Rikalı bir heykeltraştır. Sergiyi gezerken duvardaki yazıları okuyarak sanatçı hakkında bilgi sahibi olabiliyorsunuz. Bana okuduklarım arasında İktisat mezunu oluşu ilginç gelmişti mesela. Uzun yıllar okuduğu bölüm ile ilgili işler yapıyor hatta ama 35 yaşında artık tamamen resim ve heykele ağırlık veriyor.
Sergiyi gezerken doğaya, özellikle hayvanlara düşkün olduğunu hemen anlayabiliyorsunuz, bilgi olarak da verilmiş zaten.
Bu sergi de aynı şekilde 6 Ağustos'a kadar görülebilir.
Beğendiğim bir eseri paylaşıyorum.
Koleksiyon Sergileri
Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar
Bu sergide 17. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar olan süreçte Osmanlı Devleti'nin kendi geleneklerine uygun bir şekilde ağırladığı elçilerin resmedilmiş halini görüyoruz.
Batılı devletler o dönemlerde bu kadar askeri güce sahip olan bir imparatorluğu sık sık elçiler aracılığıyla tanımaya, anlamaya çalışmış. Elçiler tecrübelerini raporlamışlar ve gerek yerli gerekse yanlarında getirdikleri yabancı ressamlara resmettirmişler. Aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu'nun elçilere verdiği hediyeler de kültürün anlaşılması açısından önemli ipuçları vermiş.
Aşağıda paylaştığım fotoğraf serginin en güzel örneklerinden biridir. Eserde İngiliz Elçisinin kızının tahtırevandaki halinin resmedilişini görüyoruz.
Osman Hamdi Bey
Osman Hamdi Bey, Tanzimat Dönemi'nin yetiştirdiği en değerli aydınlardan biri olarak biliniyor. Kendisinin arkeoloji, müzecilik, resim, sanat eğitimi gibi alanlarda önemli çalışmaları olmuş.
Ölümünden 100 yıl sonra bile yaşatılmaya devam edilen önemli bir kişiymiş kendisi.
Daha önceden bildiğim, sizin de görünce tanıyacağınıza emin olduğum en meşhur eserini paylaşıyorum.
Aslında hepimiz Kaplumbağa Terbiyecisi'ni bir yerlerden biliyoruz. Ben önemli bir eser olduğu için öğrendiğim detayları aktarmak istiyorum.
Osman Hamdi Bey'in eserin yapılışından 37 yıl önce babasına, Tour de Monde dergisinin eline geçen sayısını çok beğendiğini ve bunun için teşekkür ettiğini ifade eden bir mektup yazmış. Derginin içeriğinde Koreli kaplumbağa terbiyecilerini anlatan bir makale olduğu biliniyor. Bu kaplumbağa terbiyecilerinin kaplumbağalara sıra halinde yürümeyi, alçak bir masanın üzerinde üst üste dizilmeyi öğrettiklerini anlatan bir metin varmış. Osman Hamdi Bey'in böyle bir eser ortaya koymasında etkili olabilecek ilk ipucunun bu makale olduğu düşünülüyor.
Eserde yeşilliklerin arasında dolaşan kaplumbağaları ve onlara düşünceli bir şekilde bakan Doğulu giysiler içinde bir adam görüyoruz. Elinde bir ney ve sırtında vurmalı bir çalgı var. Önünde durduğu pencerenin alınlığında Türkçe anlamı ile ''Kalplerin şifası, Sevgiliyle (Hz. Muhammed) buluşmaktır.'' yazıyormuş. Mekan olarak Bursa Yeşil Cami'nin üst katındaki bir oda kullanılmış. Adamın elinde ve sırtında bulunan çalgılardan dolayı ilk etapta derviş olduğunu düşündürse de başlığı Mardinli Kürd başlığına benzetiliyor. Figür için ise birçok eserinde olduğu gibi kendisi modellik yapmış. Viyana'da bulunduğu süre zarfında bu giysiyle poz verdiği bilinmekteymiş.
Kahve Molası
Bu kısımda Osmanlı kahve kültürünü ve kültürün gelişmesinde katkısı büyük olan Kütahya Çini ve Seramikleri'ni görüyoruz.
Birbirinden güzel sürahileri, fincanları ve küllükleri keşfederken bir yandan da Osmanlı'daki yerleri ile ilgili bilgileri okuyabilirsiniz.
Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri
Bu bölüm beni ilkokul yıllarıma götürdü. Atatürk İlke ve İnkılapları'ndan bahsederken ölçü birimlerinin değişimini öğrenmiştik. Burada o bilgilerinizi tazeleyeceğiniz güzel bir sergi sizleri bekliyor.
Anlattıklarımın dışında çok farklı ve güzel şeyler vardı. Gezdiğinizde yeni şeyler görebilesiniz diye buraya koymadım.
Merak edebileceğiniz başka şeyler için müzenin web sitesinin linkini bırakıyorum: http://www.peramuzesi.org.tr/
Umarım faydalı bir yazı olmuştur.
Sevgiler
Yorumlar
Yorum Gönder