Sevgili Arsız Ölüm: Dirmit



Merhaba,


Bu yazımda ön yargılarla gittiğim ama sonunda iyi ki gelip görmüşüm dediğim bir tiyatro oyunundan bahsetmek istiyorum.

Latife Tekin'in ''Sevgili Arsız Ölüm'' adlı romanından tiyatroya uyarlanan bir eser bu.

Ön yargımın sebebi de bu zamana kadar gittiğim tek kişilik oyunların çok azından keyif almış olmam. Oyuncuyu tanımıyordum, kitabı da okumadığım için oyunun konusuna da pek hakim değildim. Ama iyi ki kendimi dinlemeyip gitmişim diyorum şimdi. 

Oyunda kısaca kırsal kökenli bir ailenin, ailenin en küçük kızı Dirmit'in (Nezaket Erden) ağzından şehirde yaşadıkları anlatılmaktadır.




Her ne kadar tek kişilik oyun desem de Dirmit aslında yalnız değil. O, olanları Kepçe adındaki bitkisine anlatıyor çoğu zaman, biz de ona anlattıklarına kulak misafiri oluyoruz.

Yaklaşık iki buçuk saatlik bir süreçte müthiş oyunculuğu ile Nezaket Erden hem seyirciye oyunu sıkmadan takip ettirdi, hem güldürdü, hem de ağlattı.


Oyunda kadının toplumumuzdaki yerine ve kadına bakışa çok gerçekçi bir şekilde ayna tutuluyor. Tabi oyunda geçen kısıtlamaları, yasakları herkes aynı yoğunlukta yaşamıyor ama yine de bu toplumda yaşamış her kadının kendinden bir şeyler bulacağına eminim. 

Aslında sadece kadınların değil erkeklerin de bir şeyler bulabileceği bir oyun Dirmit. Çünkü oyunda içi boş inançlara, hurafelere çokça rastlanıyor. Çoğu zaman Dirmit'in üzerinden olsa da, erkek kardeşleri üzerinden de işleniyor aynı konu. Tüm bunların ışığında kök salmış bu inanışlara dışardan bakma fırsatı buluyoruz. 

Dediğim gibi kitabı okumadım bu yüzden nasıl uyarlandığı ile ilgili bir yorum yapamayacağım, ama kitabı okuma isteği uyandırdığını söyleyebilirim.

Yönetmenliğini Hakan Emre Ünal'ın üstlendiği bu oyunu dilerseniz Eylül ayında Moda Sahnesi'nde görebilirsiniz.


İyi seyirler!


















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pera Müzesi Sergileri

New York, New York